Uczniowie klasy III Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 20.03.2019 roku wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Dworze Droblin. Grupą młodzieży zaopiekował się Mistrz Kuchni Pan Marek Artyszuk.

Podczas zajęć młodzi kucharze przygotowywali potrawy zgodnie ze sztuką kulinarną, testowali nowoczesne techniki kulinarne, m.in. metodę sous vide, uczyli się wrażliwości smakowej oraz stylizacji potrawy na talerzu.

Uczniowie pod bacznym okiem szefa kuchni przygotowali: tatara ze śledzia, polędwiczki wieprzowe w sosie winnym z kaszotto i warzywami z wody oraz brownie czekoladowo- orzechowe z sosem jogurtowo-miodowym i malinami.

Pobyt w Dworze Droblin zakończył spacer po posiadłości. Podziwiając otoczenie kompleksu hotelowo-restauracyjnego młodzież zapoznała się z ofertą usług gastronomicznych.

Mamy nadzieję, że uczestnictwo uczniów w warsztatach kulinarnych zainspiruje do podjęcia pracy w zawodzie i zaowocuje w przyszłości kulinarnym profesjonalizmem.