Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, a ten, kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.

W naszej szkole tradycji stało się zadość. Uczniowie klasy drugiej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych przygotowali pyszne pączki nadziewane marmoladą, powidłami i kremem adwokatowym. Smażone słodkości zostały udekorowane lukrem, cukrem pudrem, polewą czekoladową, płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką z pomarańczy,  a ich zapach unosił się po całej szkole.

Czwartkowe słodkości cieszyły podniebienie, a opinie degustujących były zgodne, że pączki przygotowane przez naszych uczniów są przepyszne.

 
Promocja szkoły 2021/2022
 

Facebook

YouTube