W pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” swoje kulinarne umiejętności zaprezentowały uczennice naszej szkoły: Natalia Kościuczyk i Wiktoria Masalska z klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Eliminacje regionalne odbyły się w dniach 05- 06.02. 2020 r. w studiu kulinarnym „Kuchnia Brudzia” w Lublinie. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki i dania głównego w oparciu o mięso drobiowe. Młodzi kucharze mieli dwie godziny na wydanie czterech porcji każdego z dań. Atmosfera była gorąca,  a minuty szybko uciekały.

Natalia i Wiktoria wspaniale wywiązały się ze swojego zadania i zgodnie z założeniami wydały: mus z wątróbki z pieczoną gruszką i karmelizowanymi wiśniami oraz roladę z mielonego fileta z kurczaka z mini kluskami śląskimi, sosem z czerwonej porzeczki i sałatką ze świeżych ziół. Potrawy przygotowane i zaprezentowane przez uczennice okazały się tak dobre, że zapewniły im awans do drugiej części konkursu, czyli finału etapu regionalnego.

Drugiego dnia już tylko sześć drużyn przystąpiło do pracy.

Pan Łukasz Konik – przewodniczący jury – przywitał uczestników i podzielił się swoim pomysłem na danie z kurczakiem w roli głównej. Jego inspiracja miała pomóc drużynom w zaaranżowaniu dania ze składników przygotowanych przez organizatora. Do obowiązkowych trzech składników: fileta z kurczaka, pieczarek i kalafiora uczestnicy mogli dobierać inne ze wspólnego stołu. Na wykonanie dań było 120 minut. Nasz zgrany duet wykazał się dużą kreatywnością i znajomością wielu technik kulinarnych. Wiedział, jak wykorzystać surowiec do końca, łączyć smaki i produkty w pyszne, efektowne dania na talerzu!

Dziewczęta wydały croissanty z farszem mięsno- grzybowym, palony kalafior i sos na bazie czerwonego wina.

To była prawdziwa lekcja pracy pod presją czasu i wspaniała okazja do poznania swoich możliwości. Uczennice wróciły bogatsze w nowe doświadczenia, wiedzę i niezapomniane przeżycia.

 
 

Facebook

YouTube