Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Zajęcia teoretyczne i praktyczna nauka zawodu prowadzona jest pod kierunkiem doświadczonej kadry pedagogicznej w specjalistycznych pracowniach szkolnych: technologii gastronomicznej, planowania żywienia i usług gastronomicznych, obsługi gości, warsztatach szkolnych oraz w zakładach przemysłu spożywczego, placówkach żywienia i restauracjach.
- Szkoła przygotowuje uczniów do:
– oceniania jakości produktów i żywności i jej przechowywania,
– obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
– obsługi sprzętu gastronomicznego,
– przygotowania i wydawania dań,
– ekspedycji potraw i napojów,
– organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
– planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposoby żywienia,
– wykonywania usług gastronomicznych.
III Kończąc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobędziesz:
- maturę,
- tytuł zawodowy: technik żywienia i usług gastronomicznych,
- bardzo dobre przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych,
- możliwość:
– samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych oraz otrzymania na ten cel pomocy z UE,
– podjęcia pracy w restauracjach, kawiarniach, hotelach, pensjonatach, barach innych zakładach świadczących usługi żywieniowe, obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością i upowszechnianiem wiedzy żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania,
– podjęcia nauki na kierunkach studiów wyższych związanych z gastronomią, tj. technologia żywności, towaroznawstwo, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii.
Nabywane umiejętności w zakresie kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- Podstawy żywienia i gastronomii
Uczeń:
1) charakteryzuje produkty i ich zastosowanie w gastronomii;
2) ocenia jakość żywności;
3) rozróżnia produkty i półprodukty i wyroby gotowe stosowane podczas przygotowania potraw;
4) rozróżnia metody utrwalania żywności;
5) określa rolę składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka;
6) planuje alternatywne sposoby żywienia ;
7) rozróżnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowania potraw;
8) użytkuje maszyny i urządzenia podczas przygotowania potraw;
9) charakteryzuje drobny sprzęt gastronomiczny do przygotowania dań;
10) stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia, w tym zasady HACCP;
11) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
Uczeń:
1) stosuje sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową w zakładzie gastronomicznym;
2) przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
3) dobiera warunki przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym;
4) stosuje urządzenia do przechowywania żywności;
5) przestrzega zasad przechowywania żywności w warunkach optymalnych ;
6) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania. - Przygotowanie dań
Uczeń:
1) stosuje terminologię międzynarodową właściwą dla gastronomii;
2) stosuje receptury gastronomiczne;
3) stosuje metody i techniki przygotowania dań;
4) dobiera produkt do przygotowania dań;
5) stosuje przyprawy i zioła do przygotowania potraw;
6) stosuje tłuszcze do przygotowania dań ;
7) przygotowuje elementy dań z warzyw, owoców i grzybów;
8) przygotowuje zupy;
9) przygotowuje dania z jaj i przetworów mlecznych;
10) przygotowuje podstawowe desery;
11) przygotowuje wyroby ciastkarskie;
12) przygotowuje dania z mąki, kasz i ryżu;
13) przygotowuje dania z mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny;
14) przygotowuje dania z drobiu i ptactwa dzikiego;
15) przygotowuje dania z ryb i owoców morza;
16) przygotowuje sosy;
17) przygotowuje przystawki;
18) przygotowuje dania dietetyczne i wegetariańskie;
19)charakteryzuje dania różnych narodów;
20) rozpoznaje zmiany zachodzące w produktach spożywczych podczas przygotowania dań;
21) stosuje sprzęt i urządzenia do przygotowania dań;
22) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas przygotowania dań.
- Wydawanie dań
Uczeń:
1) przygotowuje stanowisko pracy do wydawania dań;
2) używa zastawy stołowej do serwowania dań;
3) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas wydawania dań.
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Podstawy żywienia i gastronomii
Uczeń:
1) charakteryzuje produkty i ich zastosowanie w gastronomii;
2) ocenia jakość żywności;
3) rozróżnia produkty i półprodukty i wyroby gotowe stosowane podczas przygotowania potraw;
4) rozróżnia metody utrwalania żywności;
5) określa rolę składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka;
6) planuje alternatywne sposoby żywienia ;
7) rozróżnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowania potraw;
8) użytkuje maszyny i urządzenia podczas przygotowania potraw;
9) charakteryzuje drobny sprzęt gastronomiczny do przygotowania dań;
10) stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia, w tym zasady HACCP;
11) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
- Planowanie żywienia
Uczeń:
1) wyjaśnia wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu człowieka;
2) określa przemiany składników odżywczych zachodzące w organizmie człowieka;
3) stosuje normy i zasady planowania żywienia;
4) planuje żywienie różnych grup ludności;
5) stosuje zasady żywienia dietetycznego. - Organizowanie produkcji gastronomicznej
Uczeń:
1) sporządza zamówienia na produkty i półprodukty uwzględniając recepturę i planowaną produkcję;
2) planuje przygotowanie potraw;
3) kontroluje procesy przygotowania potraw;
4) opracowuje karty menu;
5) sporządza kalkulację cen potraw i napojów;
6) rozlicza produkcję gastronomiczną;
7) wykorzystuje programy komputerowe w organizowaniu produkcji gastronomicznej;
8) projektuje wdrażanie systemów zarządzania środowiskowego.
- Prowadzenie usług gastronomicznych
Uczeń:
1) ocenia oferty usług gastronomicznych i cateringowych;
2) stosuje działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych ;
3) sporządza kalkulację usług gastronomicznych i cateringowych ;
4) prowadzi sprzedaż usług gastronomicznych i cateringowych;
5) dobiera metody i techniki obsługi konsumentów do rodzaju usług gastronomicznych i cateringowych;
6) przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych i cateringowych;
7) użytkuje sprzęt, zastawę, bieliznę stołową i opakowania do wykonania usług gastronomicznych i cateringowych ;
8) rozlicza sprzęt, zastawę, bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych i cateringowych;
9) prowadzi rozliczenia finansowe usług gastronomicznych i cateringowych.
Ponadto realizacja efektów z zakresu:
– bezpieczeństwa i higieny pracy
– języka obcego zawodowego
– kompetencji personalnych i społecznych
– organizacji pracy małych zespołów.