Technik weterynarii
-
- Zajęcia teoretyczne i praktyczna nauka zawodu prowadzone pod kierunkiem wykwalifikowanej kadry pedagogicznej oraz lekarzy weterynarii w specjalistycznych pracowniach szkolnych: anatomiczno-zootechnicznej i zabiegowej, rozrodu i inseminacji, laboratorium diagnostycznym, prosektorium a także w gabinetach i przychodniach weterynaryjnych, stadninach koni i gospodarstwach specjalizujących się w hodowli zwierząt, schroniskach dla zwierząt, instytucjach kontroli i nadzoru weterynaryjnego.
- Szkoła przygotowuje uczniów do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– prowadzenia chowu zwierząt gospodarskich i domowych,
– wykonywania zabiegów inseminacyjnych u bydła i świń,
– wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
– wykonywania weterynaryjnych czynności pomocniczych w diagnozowaniu, profilaktyce i leczeniu chorób zwierząt,
– wykonywania czynności w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego,
– uzyskania uprawnień do kierowania samochodem osobowym.III. Kończąc Technikum w zawodzie technik weterynarii zdobędziesz:
1) maturę,
2) tytuł zawodowy: technik weterynarii,
3) bardzo dobre przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych,
4) możliwość:– samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego lub działalności gospodarczej,
– podjęcia pracy w lecznicach weterynaryjnych, przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, przedsiębiorstwach prowadzących hodowlę zwierząt,
– przejęcia gospodarstwa i zakupu ziemi,
– korzystania ze środków finansowych UE,
– podjęcia nauki na studiach wyższych w szczególności: weterynaryjnych, medycznych, zootechnicznych, rolniczych i innych,
– uzyskania prawa jazdy kat. B,
– nabycia dodatkowych uprawnień w zakresie m.in.:
*stosowania środków ochrony roślin sprzętem naziemnym,
*profilaktyki weterynaryjnej,Nabywane umiejętności w zakresie kwalifikacji:
ROL.11 Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt
- Określanie budowy anatomicznej i fizjologii zwierząt gospodarskich i domowych
Uczeń:
1) rozpoznaje budowę układów i narządów poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych;
2) porównuje budowę układów i narządów anatomicznych poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych;
3) charakteryzuje przebieg procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie zwierząt.
- Prowadzenie chowu zwierząt gospodarskich i domowych
Uczeń:
1) rozróżnia gatunki, rasy, typy użytkowe i kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich i domowych;
2) określa pokrój, stan organizmu i cechy osobowości zwierząt;
3) analizuje zachowania zwierząt;
4) analizuje wpływ czynników zewnętrznych na zdrowie i produkcyjność zwierząt;
5) stosuje zasady racjonalnego żywienia zwierząt;
6) prowadzi chów zwierząt zgodnie z zasadami i przepisami prawa;
7) wykonuje zabiegi specjalne;
8) wykonuje poskramianie zwierząt;
9) wykonuje zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt;
10) wykonuje zabiegi zootechniczne u zwierząt.
- Prowadzenie rozrodu i inseminacji zwierząt gospodarskich i domowych
Uczeń:
1) charakteryzuje budowę i fizjologię układu rozrodczego samca i samicy;
2) planuje rozród zwierząt;
3) stosuje zasady pracy hodowlanej;
4) omawia niepłodność samic i samców;
5) stosuje systemy naturalnego krycia zwierząt gospodarskich i domowych;
6) omawia rolę biotechnologii w rozrodzie zwierząt;
7) wykonuje zabiegi inseminacji u zwierząt;
8) charakteryzuje patologie ciąży, porodu i okresu poporodowego u zwierząt;
9) sprawuje opiekę nad samicami zwierząt w okresie ciąży, w czasie porodu i w okresie poporodowym.
- Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii B
Uczeń:
- wykonuje czynności kontrolno- obsługowe pojazdów samochodowych;
- stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kat. B;
- przestrzega zasad kierowania pojazdami samochodowymi;
- wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą pojazdów samochodowych w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kat. B.
ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
- Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt
Uczeń:
1) przeprowadza wywiad z posiadaczem zwierzęcia;
2) wykonuje badania fizykalne zwierząt gospodarskich i domowych;
3) wykonuje badanie kliniczne zwierzęcia w zakresie niezbędnym do udzielania mu pierwszej pomocy;
4) wykonuje czynności pomocnicze wiązane z badaniem zwierząt z wykorzystaniem urządzeń diagnostycznych;
5) wykonuje czynności związane z pobieraniem, utrwalaniem i przechowywaniem materiału do badań laboratoryjnych;
6) wykonuje czynności pomocnicze związane z badaniami laboratoryjnymi materiału biologicznego;
7) wykonuje czynności pomocnicze w takcie sekcyjnego badania zwłok zwierzęcych.
- Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt
Uczeń:
1) charakteryzuje choroby zwierząt;
2) wykonuje czynności mające na celu ratowanie życia zwierząt i zapobieganie powikłaniom;
3) charakteryzuje weterynaryjne produkty lecznicze , wyroby i materiały medyczne;
4) podaje leki przepisane przez lekarza weterynarii lub dostępne bez recepty;
5) przygotowuje zwierzęta do czynności lekarsko – weterynaryjnych;
6) wykonuje czynności pomocnicze podczas zabiegów lekarsko – weterynaryjnych;
7) sprawuje opiekę nad zwierzętami w trakcie leczenia;
8) przedstawia rodzaje zabiegów fizjoterapeutycznych wykonywanych u zwierząt;
9) wykonuje mycie i sterylizację narzędzi i sprzętu weterynaryjnego;
10) posługuje się dokumentacją lekarsko – weterynaryjną.
- Wykonywanie czynności z zakresu kontroli i nadzoru weterynaryjnego
Uczeń:
1) rozróżnia przepisy prawa dotyczące kontroli i nadzoru weterynaryjnego;
2) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad dobrostanem zwierząt gospodarskich;
3) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad przestrzeganiem obowiązku identyfikacji i rejestracji oraz przemieszczaniem zwierząt;
4) wykonuje czynności pomocnicze ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad wytwarzaniem i stosowaniem pasz;
5) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli zdrowia zwierząt i ochrony ich zdrowia;
6) wykonuje czynności pomocnicze w ramach monitoringu i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt objętych programami zwalczania lub monitorowania;
7) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego;
8) wykonuje czynności pomocnicze w ramach dopuszczenia zwierząt do uboju;
9) wykonuje czynności pomocnicze w ramach weterynaryjnego badania poubojowego mięsa;
10) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad prawidłowym zagospodarowaniem materiału szczególnego ryzyka w rzeźniach i zakładach rozbioru;
11) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad ubocznymi oraz pochodnymi produktami pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto realizacja efektów z zakresu:
– bezpieczeństwa i higieny pracy
– języka obcego zawodowego
– kompetencji personalnych i społecznych
– organizacji pracy małych zespołów