TECHNIK AGROBIZNESU

 

    1. Zajęcia teoretyczne i praktyczna nauka zawodu prowadzone pod kierunkiem doświadczonej kadry pedagogicznej w specjalistycznych pracowniach dydaktycznych oraz warsztatach szkolnych, gospodarstwach i przedsiębiorstwach branży ekonomiczno – rolniczej.
    2. Szkoła przygotowuje uczniów do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    –wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą;

    – prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;

    – prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych;

    – organizowania i realizowania zadań związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w agrobiznesie;

    – organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym;

    – prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

     

    III. Kończąc Technikum w zawodzie technik agrobiznesu zdobędziesz:

    1. maturę
    2. tytuł zawodowy: technik agrobiznesu,
    3. bardzo dobre przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych,
    4. możliwość:

    – przejęcia gospodarstwa i zakupu ziemi,
    – korzystania ze środków finansowych UE,
    – prowadzenia integrowanej produkcji,
    – stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy,
    – uzyskania prawa jazdy kat. T,
    – obsługi kombajnu zbożowego,
    – samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego lub działalności gospodarczej,
    – podjęcia pracy w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych,
    – podjęcia nauki na studiach wyższych, np.: rolnictwo, zarządzanie i inżynieria produkcji, agronomia i agrobiznes.

     

    Nabywane umiejętności w zakresie kwalifikacji:

     

    ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej

    1. Podstawy rolnictwa
      Uczeń:

    1) rozróżnia czynniki siedliska i zabiegi uprawowe;

    2) rozpoznaje gleby i ocenia ich wartość rolniczą;

    3) przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody ;

    4) posługuje się przyrządami meteorologicznymi;

    5) ocenia wpływ nawozów na glebę i rośliny;

    6) rozpoznaje gatunki roślin i zwierząt;

    7) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych;

    8) wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych;

    9) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T;

    10) wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego;

    11) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;

    12) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;

    13) sporządza biznesplan dla gospodarstwa rolnego;

    14) optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności rolniczej;

    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    1. Prowadzenie produkcji roślinnej

    Uczeń:

    1) dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego regionu;

    2) dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolnego;

    3) planuje nawożenie organiczne i mineralne;

    4) przygotowuje materiał siewny do siewu;

    5) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;

    6) rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;

    7) dobiera metody i środki stosowane w ochronie roślin;

    8) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane produkcji roślinnej;

    9) prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą, z zasadą wzajemnej zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym.

    1. Dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin

    Uczeń:

    1) charakteryzuje przepisy prawa dotyczące środków ochrony roślin;

    2) charakteryzuje środki ochrony roślin;

    3) stosuje integrowaną ochronę roślin;

    4) charakteryzuje wpływ środków ochrony roślin na środowisko;

    5) charakteryzuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas sprzedaży i stosowania środków ochrony roślin.

    1. Prowadzenie produkcji zwierzęcej

    Uczeń:

    1) rozróżnia budowę anatomiczną zwierząt gospodarskich;

    2) określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich;

    3) rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;

    4) określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;

    5) ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;

    6) prowadzi gospodarkę paszową w produkcji zwierzęcej;

    7) analizuje wpływ żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;

    8) dobiera sposoby utrzymania zwierząt gospodarskich;

    9) dobiera technologie chowu zwierząt gospodarskich;

    10) dobiera środki techniczne do prac w produkcji zwierzęcej;

    11) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;

    12) wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;

    13) wykonuje prace związane z higieną zwierząt gospodarskich i utrzymaniem pomieszczeń  inwentarskich;

    14) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z zasadami wzajemnej zgodności;

    15) rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;

    16) przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich oraz obrotu nimi;

    17) stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej.

    1. Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie

    Uczeń:

    1) rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych;

    2) określa sposoby ochrony przed korozją;

    3) rozróżnia środki techniczne stosowane w produkcji rolniczej;

    4) posługuje się dokumentacją techniczną pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;

    5) obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej w gospodarstwie;

    6) obsługuje urządzenia wodne i wodociągowe stosowane w gospodarstwie;

    7) dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie;

    8) przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia;

    9) wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;

    10) eksploatuje środki techniczne wykorzystywane w chemicznej ochronie roślin.

     

    1. Organizowanie zbytu zwierząt gospodarskich i płodów rolnych

    Uczeń:

    1) prowadzi rozpoznanie rynku;

    2) planuje przebieg procesu dystrybucji;

    3) przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;

    4) określa sposoby sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego;

    5) przygotowuje zwierzęta do pokazów i wystaw;

    6) przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;

    7) określa sposoby sprzedaży zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.

     

     

    ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

     

    1. Podstawy rolnictwa

    Uczeń:

    1) rozróżnia czynniki siedliska i zabiegi uprawowe;

    2) rozpoznaje gleby i ocenia ich wartość rolniczą;

    3) przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody ;

    4) posługuje się przyrządami meteorologicznymi;

    5) ocenia wpływ nawozów na glebę i rośliny;

    6) rozpoznaje gatunki roślin i zwierząt;

    7) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych;

    8) wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych;

    9) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T;

    10) wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego;

    11) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;

    12) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;

    13) sporządza biznesplan dla gospodarstwa rolnego;

    14) optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności rolniczej;

    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    1. Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie

    Uczeń:

    1) sporządza dokumenty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej;

    2) dobiera formę organizacyjno-prawną przedsiębiorstwa;

    3) organizuje działalność produkcyjną, logistyczną, handlową i usługową w przedsiębiorstwie;

    4) określa źródła finansowania przedsiębiorstwa działającego w agrobiznesie ;

    5) określa potrzeby kadrowe w prowadzonej działalności;

    6) stosuje techniki zarządzania przedsiębiorstwem;

    7) stosuje działania marketingowe w agrobiznesie;

    8) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;

    9) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich.

    1. Planowanie przetwórstwa żywności

    Uczeń:

    1) korzysta z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz wyników badań laboratoryjnych żywności;

    2) charakteryzuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze stosowane w procesie przetwórstwa żywności;

    3) określa warunki prowadzenia operacji mechanicznych, termicznych i dyfuzyjnych surowców w procesie przetwarzania żywności;

    4) planuje technologie produkcji wybranych produktów spożywczych;

    5) dobiera metody utrwalania żywności;

    6) sporządza zapotrzebowanie na surowce, opakowania i dodatki do żywności;

    7) dobiera maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie spożywczym;

    8) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego;

    9) organizuje prace związane z przetwórstwem żywności;

    10) dobiera sposoby zagospodarowania odpadów produkcyjnych;

    11) stosuje przepisy prawa i normy dotyczące przetwórstwa spożywczego;

    12) stosuje systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

    1. Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie

    Uczeń:

    1) stosuje przepisy prawa podatkowego i rachunkowości;

    2) sporządza dokumenty księgowe zgodnie z obowiązującymi zasadami;

    3) rozróżnia składniki majątku i kapitału przedsiębiorstwa;

    4) przeprowadza inwentaryzację składników majątkowych przedsiębiorstwa;

    5) charakteryzuje składniki majątku trwałego ;

    6) ewidencjonuje operacje gospodarcze na kontach;

    7) sporządza sprawozdanie finansowe;

    8) dokonuje klasyfikacji kosztów;

    9) sporządza kalkulacje kosztów działalności gospodarczej w agrobiznesie;

    10) wyjaśnia zasady wynagradzania pracowników oraz sporządzania dokumentacji dotyczącej wynagrodzenia;

    11) sporządza dokumenty dotyczące ubezpieczeń obowiązkowych i dobrowolnych w agrobiznesie;

    12) prowadzi uproszczone formy ewidencji księgowej;

    13) korzysta z komputerowych programów finansowo-księgowych.

     

    Ponadto realizacja efektów z zakresu:

    – bezpieczeństwa i higieny pracy

    – języka obcego zawodowego

    – kompetencji personalnych i społecznych

    – organizacji pracy małych zespołów

     

 
 

Facebook

YouTube