Szkoła branżowa I stopnia w zawodzie rolnik

    1. Zajęcia teoretyczne i praktyczna nauka zawodu prowadzone pod kierunkiem doświadczonej kadry pedagogicznej w specjalistycznych pracowniach dydaktycznych oraz warsztatach szkolnych, gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolniczych.
    2. Szkoła przygotowuje uczniów do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    – wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
    – prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
    – prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich;
    – uzyskania uprawnień do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepami.

    III. Kończąc branżową szkołę I stopnia w zawodzie rolnik zdobędziesz:

    1. tytuł zawodowy: rolnik,
    2. bardzo dobre przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych,
    3. możliwość:

    – przejęcia gospodarstwa i zakupu ziemi,
    – korzystania ze środków finansowych UE,
    – prowadzenia integrowanej produkcji,
    – stosowania środków ochrony roślin sprzętem naziemnym,
    – uzyskania prawa jazdy kat. T,
    – obsługi kombajnu do zbioru zbóż,
    – samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego lub działalności gospodarczej,
    – podjęcia pracy w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych,
    – możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji w ramach obszaru kształcenia: w zawodzie technik rolnik ROL.10. organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej lub w zawodzie technik agrobiznesu ROL.05. organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

    Nabywane umiejętności w zakresie kwalifikacji:

     

    ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej

    1. Podstawy rolnictwa
      Uczeń:

    1) rozróżnia czynniki siedliska i zabiegi uprawowe;

    2) rozpoznaje gleby i ocenia ich wartość rolniczą;

    3) przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody ;

    4) posługuje się przyrządami meteorologicznymi;

    5) ocenia wpływ nawozów na glebę i rośliny;

    6) rozpoznaje gatunki roślin i zwierząt;

    7) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych;

    8) wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych;

    9) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T;

    10) wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego;

    11) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;

    12) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;

    13) sporządza biznesplan dla gospodarstwa rolnego;

    14) optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności rolniczej;

    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    1. Prowadzenie produkcji roślinnej
      Uczeń:

    1) dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu;

    2) dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego;

    3) planuje nawożenie organiczne i mineralne;

    4) przygotowuje materiał siewny do siewu;

    5) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;

    6) rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;

    7) dobiera metody i środki stosowane w ochronie roślin;

    8) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej;

    9) prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą, z Zasadą Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym;

    10) stosuje ekologiczne metody uprawy roślin.

    1. Dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
      Uczeń:

    1) charakteryzuje przepisy prawa dotyczące środków ochrony roślin;

    2) charakteryzuje środki ochrony roślin;

    3) stosuje integrowaną ochronę roślin;

    4) charakteryzuje wpływ środków ochrony roślin na środowisko;

    5) charakteryzuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas sprzedaży i stosowania środków ochrony roślin.

    4.Prowadzenie produkcji zwierzęcej

    Uczeń:

    1) rozróżnia budowę anatomiczną zwierząt gospodarskich;

    2) określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich;

    3) rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;

    4) określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;

    5) ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;

    6) prowadzi   gospodarkę paszową w produkcji zwierzęcej;

    7) analizuje wpływ żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;

    8) dobiera sposoby utrzymania zwierząt gospodarskich;

    9) dobiera technologie chowu zwierząt gospodarskich;

    10) dobiera środki techniczne do prac w produkcji zwierzęcej;

    11) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;

    12) wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;

    13) wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń inwentarskich;

    14) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadą Wzajemnej Zgodności;

    15) rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;

    16) przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich oraz obrotu nimi;

    17) stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej.

    5.Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie

    Uczeń:

    1) rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych;

    2) określa sposoby ochrony przed korozją;

    3) rozróżnia środki techniczne stosowane w produkcji rolniczej;

    4) posługuje się dokumentacją techniczną pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;

    5) obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej w gospodarstwie;

    6) obsługuje urządzenia wodne i wodociągowe stosowane w gospodarstwie;

    7) dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie;

    8) przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia;

    9) wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;

    10) eksploatuje środki techniczne wykorzystywane w chemicznej ochronie roślin.

    6.Organizowanie zbytu zwierząt gospodarskich i produktów rolnych

    Uczeń:

    1) prowadzi rozpoznanie rynku;

    2) planuje przebieg procesu dystrybucji ;

    3) przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;

    4) określa sposoby sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego;

    5) przygotowuje zwierzęta do pokazów i wystaw;

    6) przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;

    7) określa sposoby sprzedaży zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.

     

    Ponadto realizacja efektów z zakresu:

    – bezpieczeństwa i higieny pracy

    – języka obcego zawodowego

    – kompetencji personalnych i społecznych

    – organizacji pracy małych zespołów

 
 

Facebook

YouTube