Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu i znana w krajach azjatycki od co najmniej kilkuset lat.  Współcześnie stała się bardzo popularna także w innych częściach świata – jest m. in. dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Aby pokazać uczniom naszej szkoły kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych możliwości jakie dają owoce i warzywa w sztuce dekoratorskiej został zorganizowany w ramach projektu „Energia kompetencji – energia sukcesu zawodowego” finansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 kurs carvingowy.

Uczestnicy w ciągu 24 godzin zajęć zapoznali się m. in. z historią sztuki carvingu, typami, rodzajami, sposobami używania i konserwacji narzędzi do carvingu, sposobami zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac. Nauczyli się także rzeźbienia motywów kwiatowych w owocach i warzywach oraz tworzenia dekoracji poprzez łączenie pojedynczych rzeźb w kompozycje przestrzenne.

Zaproponowane szkolenie z carvingu to początek drogi na szlaku rzeźbienia w warzywach i owocach dla uczniów naszej szkoły, przyszłych specjalistów w dziedzinie gastronomii.

Kolejna grupa uczniów rozpocznie szkolenie w styczniu 2018 r. W sumie zostanie przeszkolonych 30 uczniów.

Facebook