„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów Nieba… Tęskno mi Panie. „

Cyprian Kamil Norwid

 

Od tysięcy lat chleb jest obecny niemal we wszystkich kulturach świata i wszędzie darzony jest szacunkiem.  Pojawienie się go bowiem na stole poprzedzone było ciężką pracą wielu ludzi, związaną z zasiewem ziarna, jego zbiorem, zemlęciem na mąkę, przygotowaniem ciasta i wypieczeniem z niego pięknego bochna. Gospodynie całowały pierwszy wyjęty z pieca bochenek chleba i czyniły znak krzyża. Dbano też o to, by nie marnowała się nawet okruszyna chleba. A kiedy zdarzyło się, że spadła na ziemię, podnoszono ją i ze czcią całowano.

Tradycyjny chleb na zakwasie odznacza się dużymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Jest cennym źródłem białka, błonnika, składników mineralnych, a także witamin. Polecany przez dietetyków.

Mając na uwadze znaczenie kulturowe i żywieniowe chleba, w naszej szkole przeprowadzona została kampania pt. „Nasz chleb powszedni”. W ramach akcji zostały podjęte następujące działania:

  • przygotowano gazetkę tematyczną o wartościach odżywczych i zdrowotnych chleba na zakwasie,
  • przeprowadzono test wiedzy o chlebie,
  • dokonano wypieku pieczywa na zakwasie przez uczniów w ramach zajęć praktycznych,
  • przygotowano degustację chleba dla społeczności szkolnej,
  • przeprowadzono tematyczne zajęcia wychowawcze na temat chleba.

Mamy nadzieję, że podjęte przez nas działania przypomną nam o walorach odżywczych chleba naturalnego na zakwasie oraz wzbudzą szacunek do chleba.

 
 

Facebook

YouTube